Over Sam

Sam is een laagdrempelig digitaal platform waar je als ouder, verzorger of jongere uit Amsterdam antwoord vindt op opgroei- en opvoedvragen. Je kunt eenvoudig een afspraak maken met een hulpverlener, een Sam.

Zelf kiezen op basis van profielen

Het concept van Sam is simpel. Je kiest op basis van de profielen een hulpverlener die past bij je vraag. Je hebt snel contact en lost samen met de Sam je vraag of probleem op. Sam werkt online - via WhatsApp, e-mail en Skype - maar kan ook bij  je thuis, op school of op een andere handige plek afspreken.

Sam is er voor ouders, kinderen en jongeren, maar kan ook handig zijn voor professionals die hulp zoeken voor hun klant. Er is vooraf geen verwijzing nodig van een huisarts of bureau jeugdzorg.

Wie zijn die Sams?

Sams zijn medewerkers van een van de twaalf zorgaanbieders in Amsterdam, die gezamenlijk dit initiatief hebben genomen. Sams zijn jeugdhulpverlener, psycholoog, (ortho)pedagoog, jeugdarts, onderwijsspecialist, opvoedadviseur,  jeugdverpleegkundige of sociaal (psychiatrisch) verpleegkundige.

Je vindt de instellingen die meedoen onderaan deze pagina. De Sams vormen een netwerk: achter de schermen werken zij samen en delen ze kennis en kunde.

Sam biedt zelf hulp

Iedere Sam heeft een of meerdere specialisaties, maar is door de samenwerking ook generalist. De meeste hulp biedt Sam daarom gewoon zelf. Natuurlijk zijn er dingen die zelfs Sam niet kan. Dan kan hij snel doorverwijzen.

Sam is transparant

Alle hulpverleners staan met hun eigen naam en foto op de website. Je kiest een Sam op basis van zijn specialisme, beroep, leeftijd of werkplek. Of gewoon omdat je een ‘klik’ voelt.

Klanten beoordelen Sams op hun kennis en kunde, snelheid en algemene indruk. Die beoordelingen publiceren we in het profiel van de hulpverlener.

Meer weten over het concept Sam? Mail naar info@sam-amsterdam.nl

 

Vragen die ons vaak worden gesteld

Over de jeugdzorg in Amsterdam

Waar werkt een SAM?

Een Sam kan bij een van de aangesloten organisaties werken. Wat ons betreft maakt het eigenlijk niet uit waar Sam werkt, Sam is er om jou of jullie te helpen en dat willen we zo goed mogelijk doen!

Ik woon niet in Amsterdam. Kan SAM mij helpen?

Sam is er voor iedereen in Amsterdam en omgeving. Twijfel je of Sam je kan helpen?
Neem gewoon contact op, dan komen we er samen wel uit. Als wij niets voor je kunnen doen, dan weten we vast wie dat wel kan.

Waar staat Sam voor?

Sam staat voor ‘Sociale Amsterdammer’. Voor ons betekent dat goede en snelle hulp aan mensen in Amsterdam die dat nodig hebben. Zowel voor jongeren als gezinnen. Sam staat ook voor hokjesoverstijgend werken. Sam neemt belemmeringen op het gebied van financiering en organisatorische zaken weg en zet de vraag van de klant echt centraal.

Wie zit er “achter” Sam?

Allereerst de Sams zelf. Zij denken mee over de werkwijze van Sam, over hoe jeugdhulp beter en gemakkelijker kan. Sams krijgen de ruimte om alles te doen wat nodig is om het gezin, de jongere, de ouder of opvoeder verder te helpen. Sams werken niet met protocollen, maar met werkprincipes. De basis van die principes is de relatie tussen de klant en de hulpverlener.

Naast de Sams staat een kleine project- en stuurgroep, met daarin leden uit de verschillende organisaties. Sam is geen nieuwe organisatie, maar komt voort uit de samenwerking tussen twaalf bestaande zorgaanbieders.

Over hoe we werken

Moet ik betalen?

In principe is hulp van Sam voor jou of je gezin gratis. Sam wordt betaald door de gemeente Amsterdam. Soms kan er een beroep worden gedaan op een zorgverzekering of is een eigen bijdrage nodig. Dit is vrijwel alleen maar nodig bij  zeer specifieke hulp. We bespreken dit natuurlijk altijd vooraf.

Hoe werkt SAM?

Sam begint altijd met jouw vraag, waar je op sam-amsterdam.nl antwoord op vindt of hulp bij zoekt. Je leest informatie en kiest zelf de  hulpverlener waar je contact mee wil. De hulp kan online – via e-mail, WhatsApp of Skype - maar ook offline plaatsvinden. Dan spreek je thuis of op een andere locatie af.

Kan SAM mij wel helpen?

Daar komen we alleen achter als je je vraag aan ons stelt. Samen met Sam bekijk je of Sam je kan helpen. Kan dat niet, dan helpen we je zo goed als mogelijk aan een alternatief.

Waar komen de artikelen op de site vandaan?

Sam werkt samen met Stichting Opvoeden. Alle artikelen met informatie die je hier op sam-amsterdam.nl vindt komen uit de database van Stichting Opvoeden. Sam heeft voor deze artikelen gekozen omdat ze zijn geschreven en gecontroleerd door betrouwbare kennis- en thema-instituten. Wil je meer weten over hoe de artikelen tot stand zijn gekomen? Klik dan hier. Wil je de volledige database met artikelen doorzoeken? Ga dan naar www.cjg.nl.

Over onze hulpverleners

Hoe kies ik een hulpverlener?

In de hulpverlening is de klik tussen jou en de hulpverlener heel erg belangrijk voor het succes van de hulp. Sam biedt je via deze website een unieke mogelijkheid om de klik te vinden. Ga dus vooral op je eigen voorkeur af.
Verder is het natuurlijk belangrijk dat een hulpverlener verstand heeft van het onderwerp waar jij hulp bij nodig hebt. Ook dat kun je op deze site uitzoeken.

Wat doe ik als het toch niet klikt met de hulpverlener?

Het kan natuurlijk voorkomen dat de klik die je op de website dacht te hebben, er in werkelijkheid toch niet is. Maak dat dan bespreekbaar. Samen zoeken we naar een passende oplossing.

Wat is het verschil tussen de hulpverleners?

Elke hulpverlener heeft zijn of haar eigen expertise, opleiding en kennisgebieden. Er zijn natuurlijk ook verschillen, zoals in leeftijd en geslacht. Wat ze gemeen hebben is dat ze allemaal graag mensen helpen en dat doen op een vernieuwende manier, die past bij Sam! Op de site kun je zoeken op basis van de dingen die jij belangrijk vindt.

Onze Partners

Het ABC 

Onderwijsadviseurs voor Amsterdam en omstreken. Het ABC is er voor alle vragen van onderwijsprofessionals en ouders.

www.hetabc.nl

 Altra

Altra biedt onderwijs en jeugdhulp. Altra helpt thuis, op school en in de buurt.

www.altra.nl

 Arkin

Arkin is een instelling voor geestelijke gezondheidszorg en behandelt mensen met psychiatrische en complexe psychische problematiek.

www.arkin.nl

Combiwel

Combiwel is een maatschappelijke onderneming met een breed scala aan diensten voor inwoners van Amsterdam.

www.combiwel.nl

De Bascule

De Bascule is een academisch centrum dat psychiatrische zorg verleent aan kinderen, jongeren en gezinnen in Amsterdam en omstreken.

www.debascule.com

De Eigen Kracht Centrale

De Eigen Kracht Centrale vindt het belangrijk dat ieder mens zijn eigen beslissingen mag nemen en kan hierbij ondersteunen.

www.eigen-kracht.nl

Eigen Plan

Een oplossing is dichterbij dan je denkt.

 GGD Amsterdam

De GGD Amsterdam werkt voor alle inwoners van Amsterdam, Aalsmeer, Amstelveen, Diemen, Ouder-Amstel en Uithoorn.

www.ggdamsterdam.nl

MaDi

MaDi ondersteunt bewoners van Amsterdam Zuidoost/Diemen bij  sociale, maatschappelijke, persoonlijke en financiële problemen.

www.madizo.nl

MOC 't Kabouterhuis

MOC 't Kabouterhuis behandelt gedrags- en ontwikkelingsproblematiek van kinderen en begeleidt ouders.

www.kabouterhuis.nl

De Opvoedpoli

De Opvoedpoli is er voor iedereen met vragen over ouderschap, opvoeding en de ontwikkeling van kinderen van 0 tot 25 jaar.

www.opvoedpoli.nl

Spirit

Spirit is een organisatie voor jeugd- en opvoedhulp en biedt hulp en begeleiding aan kinderen en jongeren van 0 tot 23 jaar en hun gezin.

www.spirit.nl

Sensa Zorg

Sensa Zorg begeleidt kinderen en jongeren met een verstandelijke beperking en levert daarnaast zorg aan ouderen, lichamelijk gehandicapten, mensen met psychische problemen en chronisch zieken.

www.sensazorg.nl

Stichting Opvoeden

Stichting Opvoeden.nl is een kleine en flexibele organisatie die mensen en organisaties verbindt.

www.stichtingopvoeden.nl