Het verhaal van Marjan

14 jaar

Marjan (14) raakte van haar blowverslaving af en kon daardoor toch op het gymnasium blijven.

Jeugdarts Wico – een van de Sams - maakte samen met Marjan een plan zodat haar ouders en school haar goed konden helpen. En zodat ze ook zichzelf beter begreep.

Marjan: “Toen ik 13 was begon ik met blowen, omdat het stoer was, maar ook lekker. Even niks meer voelen, niets meer denken, gewoon chillen zonder stress. Maar al snel ging het op school niet goed, ik haalde slechte cijfers. Doordat ik mij vaak ziekmelde, en vaak spijbelde, moest ik naar de jeugdarts toe, Wico.”

“Wico had al snel door wat er speelde, ook wat ik hem niet meteen vertelde. Hij hielp me om te snappen wat het blowen met mij deed en hielp mij ook om dit aan mijn ouders te vertellen. Ook begreep ik beter waarom ik eigenlijk blowde… Ik voelde me begrepen, merkte dat mijn ouders en school me goed konden helpen en dat ik ook weer gemotiveerd raakte om mijn best te doen.”

“In juni had ik ineens weer allemaal voldoendes op mijn rapport. Nou ja, op 1 vak na dan... maar ik ging wel over naar 3 gym, in plaats van naar 3 havo!”

nationalebeeldbank_2009-2-260365-2_huiswerk

Deze foto (© Hans Slegers) is van de Nationale Beeldbank,
wegens privacy redenen is er voor een model gekozen.

Dit is Wico Mulder

Wico Mulder

Jeugdarts

Ik ben als jeugdarts werkzaam bij de GGD Amsterdam en betrokken bij de zorg voor jongeren (veelal scholieren) van 12-23 jaar. Jongeren kunnen om diverse redenen, problemen en klachten ontwikkelen die hun ontwikkeling in de weg staat. Een belangrijk signaal is schoolverzuim. Ik praat met jongeren (en/of ouders) over gezondheid, welzijn & leefstijl. Samen bekijken we welke wenselijke verandering of situatie nodig is en maken een plan hoe dit kan worden bereikt. Het doel…

Hoe Sam anderen hielp met een vraag over Marjan

Je bent echt niet de enige die hiermee zit. Kijk maar.